Մեխակի օգտակար հատկությունները

Մեխակի օգտակար հատկությունները

Մեխակը ավելի շատ հայտնի է որպես համեմունք, որը օգտագործվում է խոհարարության մեջ: Մինչև վերջ չբացված մեխակի ծառի բոողբոջները ունեն անկրկնելի բույր և բուժիչ կազմություն՝ արտահայտված մուլտիվիտամինային համալիրով, որը թույլ է տալիս օգտագործել այն ժողովրդական բժշկության մեջ: Մեխակը, որի օգտակար հատկությունները և հակացուցումները կախված են օգտակար նյութերի ազդեցությունից, օգտագործվում են կանխարգելիչ նպատակներով՝ որպես հակասեպտիկ, հակավիրուսային և հակասթրեսային միջոց:

Բովանդակություն.

Մեխակի օգտակար հատկությունները

Մեխակ համեմունքը պարունակում է հիմնական նյութ՝ եթերային յուղ, որը կազմում է բողբոջի ամբողջ զանգվածի 20%-ը: Հենց այն էլ ունի վառ արտահայտված հոտ: Մեխակի եթերային յուղերի օգտակար հատկությունները լրացնում են միկրո և մակրոէլեմենտների համալիրը, վիտամինները, ածուխը, բջջանյութը, պարզ ածխաջրերը, դաբաղիչ նյութերը և ճարպային թթուները (հագեցած, փոխարինելի, անփոխարինելի), պոլիչհագեցած թթուները:

Կարևոր է. դաշտային մեխակը և մեխակի ծառը նույնը չեն: Որոշ դեպքերում բուժումների մեջ դրանց օգտագործումը համընկնում է, օրինակ՝ մրսածության կամ նյարդային լարվածության դեպքում, ցավազրկելիս, սակայն կազմությամբ դրանք միանգամայն տարբեր են: Բացի այդ, դաշտային մեխակն աճում է գրեթե ամենուրեք, այդ թվում՝ Սիբիրում, իսկ մեխակի ծառը սիրում է արևադարձային կլիմա:

Դիտարկենք ավելի մանրամասն, թե ինչով է օգտակար օրգանիզմի համար մեխակը:

Մարսողական գործընթացի բարելավումը

Նիհարելու համար համեմունքը այն բուսական նյութերից մեկն է, որոնք կարող են ազդել ստամոքսում ֆերմենտների արտադրման վրա և բարելավել նրա մկանային կրճատումը, այսինքն՝ մարսել սնունդը ավելի արագ, առանց մարսողական գործընթացի պաթոլոգիաների (լուծ, թթվայնության բարձրացում, սրտխառնոց):

Մարսողական գործընթացի բարելավումը

Մեխակը հղիության ժամանակ կօգնի թեթևացնել առավոտյան սրտխառնոցը և առաջին եռամսյակի տոքսիկոզը, բայց այն չարաշահել խորհուրդ չի տրվում, քանի որ մեխակը նպաստում է արգանդի տոնուսի բարձրացմանը: Բույսը կարելի է ավելացնել թեյի մեջ, պատրաստել թուրմ կամ պարզապես ծամել մի քանի չոր հատիկ:

Բակտերիոստատիկ ազդեցությունը

Օրգանիզմի համար համեմունքը օգուտ է բերում՝ ոչնչացնելով պաթոգեն միկրոօրգանիզմները, այդ թվում՝ ճիճուները: Շնորհիվ բակտերիոստատիկ ազդեցության վրա հիմնված հակաբակտերիալ հատկությունների՝ բարձրանում է արյան սպիտակ գնդիկների կոնցենտրացիան, որոնք արտադրում են հակամարմիններ (վիրուսների և բակտերիաների կենսագործունեության հետևանքով արտադրվող տոքսինների ազդեցությունը չեզոքացնող սպիտակուցներ):

Մեխակի թուրմը ունի պաշտպանող հատկություններ շրջակա միջավայրում պարունակվող մակաբույծներից և վնասակար նյութերից:

Համեմունք-հակասթրես

Մեխակի հաճելի, վառ արտահայտված, բայց նուրբ հոտը կարող է վերացնել նյարդային լարվածությունը և նվազեցնել կենտրոնական նյարդային համակարգի գրգռվածությունը: Գաղտնիքը եթերային յուղի մեջ է, որի բույրը կարող է բարելավել հոգեբանական վիճակը, վերացնել մկանային ջղաձգությունը: Մեղրի ու մեխակի խառնուրդը ունի օգտակար հատկություններ, որոնք համատեղում են B վիտամինների խումբը և միկրոէլեմենտներ, որոնք անհրաժեշտ են նյարդային բջիջների վերականգնման համար:

Բակտերիոստատիկ ազդեցությունը

Հակաբորբոքային հատկությունները

Մեխակ համեմունքը կարող է վերացնել բորբոքային գործընթացները, որոնք տեղի են ունենում հոդերի դեգեներատիվ գործընթացների ժամանակ: Օգտագործում են հիմնական ազդող նյութը՝ եթերային յուղը, որով թրջում են անձեռոցիկը և դնում ապլիկացիայի տեսքով: Թողնում են, մինչև մաշկը լրիվ ներծծի յուղը: Թափանցելով հյուսվածքներ՝ էվգենոլը, որը առկա է նյութի կազմում, ցուցաբերում է ցավազրկող և հակաբորբոքային ազդեցություն։

Հետաքրքիր է իմանալ. hոդերի ապլիկացիաների լրացուցիչ օգուտը ոսկրային հյուսվածքի ամրացումն է: Եթերային յուղի մեջ պարունակվում են հանքային, ֆենոլ միացություններ և դրանց արտադրանքները, որոնք հանդիսանում են կառուցող նյութեր: Պարբերական գործընթացի դեպքում նկատվում է ոսկրային մկանի վերականգնման դրական դինամիկա:

Բերանի խոռոչի բուժումը

Մեխակը ատամների համար օգտագործվում է էքստրակտների կազմում: Օգուտը նկատվել է լնդերի քրոնիկ բորբոքման (գինգիվիտ) բուժման ժամանակ, ընդ որում՝ ատամնաշարին մոտհյուսվածքների նախապարօդոնտոզ վիճակում: Օգտագործում են եթերային թուրմեր՝ ողողումների կամ ապլիկացիաների համար հակաբորբոքային, ցավազրկող հեղուկի տեսքով:

Համեմունք-հակասթրես

Ինչո՞վ է օգտակար մեխակը, եթե այն ծամեն: Այն կվերացնի բերանի տհաճ հոտը՝ խախտելով պափոգեն միկրոօրգանիզմների սինթեզը, ինչպես նաև՝ կնվազեցնի լորձաթաղանթի այտուցները:

Հետաքրքիր է իմանալ. աղացած մեխակը կամ դրա եթերային յուղերը լայնորեն օգտագործվում են դեղագործների կողմից վառ արտահայտված հակամիկրոբային, ցավազրկող, սպիտակեցնող միջոցներ (ատամի մածուկ, ողողման հեղուկներ) պատրաստելիս:

Բուժիչ ազդեցությունը շաքարային դիաբետի դեպքում

Չորացրած մեխակը (օգտակար հատկությունները այդ դեպքում կախված են եթերային յուղերի քանակից) օգնում է շաքարային դիաբետի դեպքում: Էվգենոլը՝ բուրումնավետ դեղին հեղուկ, օգնում է պահպանել նորմալ շաքարի մակարդակը արյան մեջ՝ հաջողությամբ իջեցնելով բջիջների զգայունությունը ինսուլինի հանդեպ:

Կարևոր է. կիլոյով գնելու դեպքում չորացրած մեխակը (ամբողջական) պետք է ունենա փոքր-ինչ փայլուն մակերևույթ, որը վկայում է եթերային յուղի բավականաչափ առկայության մասին: Փաթեթավորված համեմունք գնելու դեպքում որակը ստուգել կարելի է սերմը ջրի մեջ գցելով. եթե այն սուզվեց, ուրեմն բավականին շատ եթերային յուղ է պարունակում և թարմ է:

20 չոր սերմի ու 250 մլ ջրի հարաբերակցությամբ պատրաստված մեխակի թուրմ օգտագործելը օրը 3 անգամ 6 ամիս, ինչպես նաև՝ ճիշտ ապրելակերպ վարելը դրական կազդեն ածխաջրերի փոխանակման, ինսուլինի արտադրության և ընկալման վրա, ինչպես նաև՝ այն օգտակար է տեսողության համար:

Շնչառական հիվանդությունների դեմ

Մեխակ համեմունքը, որի օգտակար հատկությունները դեռևս հետազոտվում են բժիշկների կողմից, համարվում է արդյունավետ բույս, որը օգնում է հազի ու շնչառական հիվանդությունների դեպքում։ Այն ունի տաքացնող և հանգստացնող ազդեցություն, իսկ ինհալացիոն պրոցեդուրաները արագ վերացնում են մրսածության ախտանիշները (գլխացավ, քթի փակվածություն):

Հակաբորբոքային հատկությունները

Կիրառվում է մեխակը նաև հազի դեմ: Մի քանի հատիկ ծամելը օգնում է մարմնի չոր ռեֆլեկտոր արձագանքին վիրուսների գրգռման դեմ: Կաթով թուրմը կբարելավի խորխի դուրսբերումը:

Մեխակը և ճնշումը

Չորացրած մեխակը, որի օգտակար հատկությունները միտված են մարդու օրգանիզմի վրա դրական, բազմակողմանի ազդեցությանը, օգնում է հիպերտոնիայի դեպքում: Բարձր ճնշման դեպքում խորհուրդ չի տրվում համեմունքի անսահմանափակ օգտագործումը, միայն փոքր քանակությամբ, հակառակ դեպքում այն էլ ավելի կբարձրանա:

Մեխակի կազմի մեջ մտնում են Օմեգա-3 և Օմեգա-6 ճարպային թթուներ, որոնք դրական են ազդում անոթների ամրապնդման և ընդլայնման վրա, կարգավորում են արյան հոսքը:

Օգտակար հատկությունները տղամարդկանց համար

Ինչո՞վ է օգտակար մեխակի թուրմը կամ փփոշին, որը ավելացվում է ըմպելիքներին ու ուտելիքներին, տղամարդկանց առողջության համար: Բույսը ցանկացած տեսքով կարող է բարձրացնել սեռական կյանքի որակը. կանխում է արագ սերմնաժայթքումը, բարձրացնում է պոտենցիան, բարելավում է վերարտադրողական ֆունկցիան:Մեխակը, որի օգտակար հատկությունները տղամարդկանց համար բացահայտնվել են շագանակագեղձի բորբոքման բուժման ընթացքում, նպաստում է արյան շրջանառության կարգավորմանը, հանում է այտուցները և չեզոքացնում է վարակների հարուցիչները: Հակացուցումներ տղամարդկանց համար՝ հիպերտոնիա, հոգեկան խանգարումներ, աղեստամոքսային խնդիրներ, անհատական անհանդուրժողականություն:

Օգտակար հատկությունները կանանց համար

Գեղեցիկ սեռի վրա ևս բույսը հատուկ ներգործություն ունի: Այն օգնում է խթանել ծննդաբերական գործընթացը՝ ուժեղացնելով ցավերը: Նաև այն նպաստում է արյունահոսության դադարին դաշտանային ցիկլի ժամանակ, վերացնում է սպազմները ու ցավը, կարգի է բերում նյարդային համակարգը կլիմաքսի ժամանակ:

Բերանի խոռոչի բուժումը

Ինչպես և տղամարդկանց դեպքում, մեխակը ներգործում է կանանց վրա որպես աֆրոդիզիակ: Այն ավելացնում են թեյի, սուրճի և կոկտեյլների մեջ, իսկ եթե պատրաստելու ժամանակ չկա, ապա պարզապես ծամում են մի քանի սերմ: Վերարտադրողական գործառույթների բարելավումը համեմունքի կազմի մեջ մտնող օգտակար նյութերի համալիր գործողությունների արդյունք է:

Ինչին է ևս օգտակար մեխակը

  1. Խոհարարություն - Առանց այս համեմունքի անհնար է պատրաստել Եվրոպայի և Ասիայի շատ ուտեստներ՝ մսային կամ ձկնային սառը նախուտեստներ, աղցաններ, ապուրներ, պահածոներ: Մեխակով սուրճը սիրված ըմպելիք է, որն ունի կազուրող հատկություններ և վառ, հագեցած բուրմունք:
  2. Կոսմետոլոգիա - մեխակի սերմերը, որոնց օգտակար հատկությունները օգտագործվում են ժողովրդական կոսմետոլոգիայում փոշու միջոցով, գտնում են իրենց կիրառումը ցանի և քերծվածքների վերացման, մազերի մաքրման և վերականգնման համար:
  3. Տան համար - մարդը հարմարեցրել է այս համեմունքը կենցաղում որպես օդի թարմացնող և միջատների դեմ պայքարի միջոց:

Թուրմերը և եփուկները

Մեխակից ստացվող բուժիչ ըմպելիքները ավելի արդյունավետ են օրգանիզմի համար, քան չոր տեսքով մեխակը։

Կարևոր է. մեխակի օգտագործումը թուրմերի ու եփուկների տեսքով լավ է ազդում ստամոքսի լորձաթաղանթի ամբողջականության վրա՝ չգրգռելով և չպատճառելով դիարեա, ինչը սպառնում է չոր սերմերի ծամելու դեպքում:

Հնարավոր է պատրաստել.

  1. Եփուկ - Հարմար է արտաքին (կոկորդի, բերանի խոռոչի ողողում, սնկային հիվանդություններով տառապող մաշկի մշակում) և ներքին կիրառության համար:

Բուժիչ ազդեցությունը շաքարային դիաբետի դեպքում

Պատրաստման եղանակը - 0,5 թեյի գդալ աղացած համեմունքի վրա լցնել 250 մլ եռման ջուր, թողնել 60 րոպե: Կիրառել օրական 3 անգամ ՝ 1 ճաշի գդալ: Հազի դեպքում կարելի է պատրաստել կաթով։

Մեխակով թեյը, որի օգտակար հատկությունները անասելի օգտակար են օրգանիզմի համար, նույնպես համարվում է յուրօրինակ եփուկ, սակայն գործող նյութերի ցածր կոնցենտրացիայով:

  1. Թուրմ - Կան թուրմերի տարբեր բաղադրատոմսեր, որտեղ կիրառվում է սպիրտ պարունակող ցանկացած հեղուկ (օղի, կոնյակ, գինի, վերմուտ): Պատրաստում են այն հետեւյալ կերպ. մեխակի 25 հատիկ լցնում են տարայի մեջ, ավելացնում են 250 մլ օղի, փակում և թողնում մութ տեղում 7 օր: Ընդունում են 1 թեյի գդալ ուտելուց առաջ։

Հակացուցումները

  1. Հղիություն - Բուժումը կարող է իրականացվել մեկանգամյա ձևով, օրինակ՝ մրսածության առաջին ախտանիշերը հանելու, նյարդային համակարգի հանգստացման, բայց կանոնավոր ընդունումը կարող է բարձրացնել արգանդի տոնուսը:
  2. Ստամոքսի հիվանդություններ - համեմունքը նպաստում է աղեստամոքսային տրակտում աղաթթվի արտադրմանը, ուստի այն չի կարելի օգտագործել խոցի կամ գաստրիտի դեպքում: Դոզայի գերազանցումը հանգեցնում է ուժեղ ցավերի և խախտում է մարսողական գործընթացը:
  3. Երեխաներին - մեխակը երեխաներին վնաս չէ, բայց խորհուրդ է տրվում օգտագործել 2 տարեկանից սկսած:

Խորհուրդ չի տրվում համատեղել արյան նոսրացման համար նախատեսված դեղերը մեխակի հետ, քանի որ բույսը ունի նույն ազդեցությունը: Հետևանքը կարող է լինել թթվածնի ոչ բավարար չափով մատակարարումը բջիջներին, ինչը կհանգեցնի վատ ինքնազգացողության (գլխապտույտ, թուլություն, քնկոտություն, սրտխառնոց):