Շաքարախտ (Դիաբետ)

Ինչ է շաքարային դիաբետը

Շաքարախտը հիվանդությունների խմբի ընդհանուր անուն է, որոնց դեպքում նկատվում է առատ միզարտադրություն, որը կոչվում է շատամիզություն՝ պոլիուրիա: Սակայն շատ դեպքերում, դիաբետ ասելով, հասկանում ենք շաքարախտ, որը կապված է գլյուկոզայի յուրացման խախտումների և ինսուլին հորմոնի անբավարարության հետ: Շաքարային դիաբետը իր հերթին լինում է տարբեր տեսակների: Անհրաժեշտ է իմանալ դիաբետի հիմնական տարատեսակների, դրանց ախտորոշման տարբերակների և բուժման մասին:

Բովանդակություն.

Ինչ է շաքարային դիաբետը

Դիաբետի բազմաթիվ տարբեր ձևեր գոյություն ունեն, սակայն առաջին հերթին հարկ է դիտարկել շաքարային դիաբետի ձևերը և ոչ շաքարային դիաբետը: Տվյալ տեսակները սովորաբար հանդիպում են ավելի հաճախ, նրանք ունեն զարգացման տարբեր մեխանիզմներ և պահանջում են բուժման տարբեր մոտեցումներ:

  1. Ոչ շաքարային դիաբետ - Սովորաբար այս տեսակը կապված է օրգանիզմի հորմոնալ կարգավորման խախտումների հետ, ինչի հետևանքով բարձրանում է մեզի հաճախականությունը, մարդը սկսում է մշտապես ծարավ զգալ և սկսում է օգտագործել հսկայական քանակությամբ հեղուկ: Սովորաբար այս տեսակը առաջանում է գլխի և ուղեղի տարբեր վնասվածքների արդյունքում: Առաջանալ կարող է ցանկացած տարիքում, հիվանդության դեպքեր են գրանցվել անգամ կյանքի առաջին տարում:
  2. Շաքարային դիաբետ առաջին տիպի՝ ինսուլին-կախյալ շաքարախտ - Սովորաբար կազմում է այս հիվանդության դեպքերի տասը տոկոսից քիչ մասը, հիվանդությունը զարգանում է օրգանիզմի հորմոնալ կարգավորման պաթոլոգիական խախտումների հետևանքով: Պահանջում է ցմահ թերապիա, անցնում է ծայրահեղ ծանր, առանց համապատասխան բուժման կարող է հանգեցնել շատ բարդությունների:
  3. Երկրորդ տիպի շաքարախտ - Հանդիպում է այս հիվանդության մեծամասնությունում: Սովորաբար զարգանում է մեծ տարիքում արտաքին գործոնների ազդեցությամբ։ Օրինակ՝ դիաբետը հաճախ հանդիպում է ավելորդ քաշի, ճարպակալման հետ միասին, այն կարող է հայտնվել ոչ կանոնավոր սննդի արդյունքում, ընդ որում՝ այն հանդիսանում է բուժելի, եթե վերացվեն առաջացման պատճառները։

Սրանք են շաքարախտի հիմնական տեսակները: Հետազոտման ժամանակ կարևոր է որոշել հիվանդության ճիշտ ձևը և ճիշտ ախտորոշում կատարել։ Բուժվո՞ւմ է արդյոք հիվանդությունը: Ամեն ինչ կախված է դրա ձևից և սեփական կարգավիճակը բարելավելու համար հիվանդի գործադրած ջանքերից:

Առաջին տիպի շաքարախտի ախտանիշները և բուժումը մասնակիորեն համընկնում են երկրորդ տիպի շաքարախտի ախտանիշների և բուժման հետ՝ հիվանդության հիմնական նշանների և ճիշտ սննդակարգի պահպանման առումով:

Դեկոմպենսացվող շաքարախտը ձև է, որի դեպքում արյան մեջ շաքարի մակարդակը ոչ մի կերպ չի ճշգրտվում: Սովորաբար այս փուլում առաջանում են ներքին օրգանների բավական ծանր ախտահարումներ, դեկոմպենսացման փուլում շտապ պետք է ընտրել համապատասխան բուժում:

Ինչո՞վ է վտանգավոր տարբեր տեսակի շաքարային դիաբետը: Արդյունքում ինսուլինի անբավարարությունը կամ գլյուկոզայի նորմալ յուրացման անհնարինությունը կարող է հանգեցնել ծայրահեղ ծանր վիճակի, առանց ժամանակին օգնության հնարավոր են կոմա և նույնիսկ մահացու ելք: Բացի այդ, զարգացող պաթոլոգիան ծանր փուլերում կարող է առաջացնել տեսողության լուրջ խախտումներ, սրտի և անոթների, նյարդային համակարգի խախտումներ: Ամեն դեպքում, հիվանդությունը կարող է հանգեցնել ծանր հետևանքների:

Թաքնված շաքարային դիաբետ. ինչ է դա

Որքա՞ն են ապրում շաքարախտով: Ճիշտ ընտրված բուժման դեպքում այս հիվանդությունը գրեթե չի ազդում կյանքի տևողության վրա, հատկապես՝ եթե ախտորոշվել է վաղ փուլերում: Շատ բան կախված է նաև հիվանդից, հատկապես՝ երկրորդ տեսակի դեպքում, քանի որ այն առաջանում է բացառապես արտաքին գործոնների ազդեցությունից։

Շաքարային դիաբետը երեխաների մոտ սովորաբար առաջանում է միայն առաջին ձևով: Երկրորդ տիպի համար սովորաբար պահանջվում են արտաքին գործոններ, որոնք երեխայի մոտ պարզապես բացակայում են ։ Սովորաբար երեխաների մոտ չեն լինում սննդի խախտումներ, որոնք կարող են հանգեցնել հիվանդության զարգացմանը: Ծերերի մոտ հիվանդությունը հանդիպում է բավական հաճախ:

Շաքարախտը հղիության դեպքում կարող է լրջորեն բարդացնել երեխայի կրելը, սակայն համապատասխան աջակցող թերապիայի առկայության դեպքում կստացվի առանց խնդիրների երեխա ունենալ:

Բացի այդ, հղիության դեպքում կարող է առաջանալ վիճակը, որը կոչվում է հեստացիոան շաքարախտ, երբ կնոջ մոտ հանկարծակի առաջանում է հիպերգլիկեմիա (գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացում), որն այնուհետև բավական արագ անցնում է ծննդաբերությունից հետո: Այս վիճակում, անպայման պետք է դիմել բժշկի:

Թաքնված շաքարային դիաբետ. ինչ է դա

Թաքնված դիաբետը հիվանդության ձև է, որի դեպքում ախտանշանները արտահայտվում են թույլ կամ առհասարակ ոչ մի կերպ չեն բացահայտվում, այդ ձևը նաև կոչվում է քողարկված։ Այս ձևը կարող է լինել առավել վտանգավոր, քանի որ այն ախտորոշվում է հաճախ ուշ փուլերում, երբ դիաբետը արդեն բարձիթողի վիճակում է:

Կարևոր է. հիվանդության յուրաքանչյուր ձև պահանջում է բուժման յուրահատուկ մոտեցում, տվյալ պաթոլոգիայի բուժումը անհրաժեշտ է անցնել համապատասխան մասնագետի խիստ հսկողության տակ:

Տալիս են արդյոք հաշմանդամության կարգ

Առանց բարդությունների դիաբետի դեպքում հաշմանդամության կարգ սովորաբար չկա, քանի որ այն չի ազդում մարդու աշխատունակության վրա, եթե վառ արտահայտված չէ: Շաքարախտի դեպքում հաշմանդամություն ստանալու համար պետք է ծագեն որոշակի բարդություններ: Օրինակ՝ ծանր տեսողության խանգարումներ, ընդհուպ մինչև լրիվ կուրություն, նյարդային համակարգի խախտումներ, այլ հիվանդություններ, որոնք զարգանում են շաքարային դիաբետի արդյունքում:

Տալիս են արդյոք հաշմանդամության կարգ

Սակայն պետք է աչքաթող չանել հիվանդությունը մինչև այն աստիճան, երբ օրգանիզմում սկսում են առաջանալ նման ծանր խանգարումներ: Սովորաբար ժամանակին ախտորոշման դեպքում շաքարախտի հետևանքով մինչև հաշմանդամության իրավիճակը չի հասնում:

Ինչի՞ց է առաջանում շաքարային դիաբետ

Քանի որ առաջին տիպի դիաբետը չունի արտահայտված պատճառներ, որոնք կարող են ազդվել դրսից, դիտարկենք երկրորդ տեսակի հիմնական պատճառները, որը ավելի հաճախ հանդիպում է տարեց մարդկանց մոտ: Տվյալ պաթոլոգիայի զարգացման հիմնական գործոնը անառողջ սնունդն ու անառողջ ապրելակերպն են:

Սննդակարգում արագ ածխաջրերի, մեծ քանակությամբ վնասակար սննդի մշտական առկայության դեպքում երկրորդ տեսակի առաջացման հավանականությունը բարձրանում է: Սովորաբար դրան նախորդում են օրգանիզմի նյութափոխանակության գործընթացների տարատեսակ խախտումները, հաճախ այն հայտնաբերվում է ճարպակալում կամ մեծ քանակով ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ:

Իրավիճակը բարդացնում են նորմալ ֆիզիկական ակտիվության պակասը, վնասակար սովորությունների առկայությունը, ինչպես օրինակ՝ ծխելը կամ ալկոհոլի չարաշահումը: Նրանք կարող են արագացնել պաթոլոգիայի զարգացումը և բարդացնել դրա ընթացքը:

Փոխանցվո՞ւմ է արդյոք շաքարախտը ժառանգաբար: Ճարպակալման հակումը, այսինքն՝ այն գործոնի, որն ազդում է այս հիվանդության զարգացման վրա, կարող է ժառանգական լինել: Բացի այդ, առաջին տիպի առկայությունը հարազատների մոտ ևս մեծացնում է տվյալ պաթոլոգիայի զարգացման հավանականությունը:

Ինչի՞ց է առաջանում շաքարային դիաբետ

Կարևոր է. գոյություն ունի դիաբետ առաջացնող գեն, այդ պատճառով եթե ունեք շաքարային դիաբետով տառապող բարեկամներ, անպայման անհրաժեշտ է պարբերաբար հանձնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը որոշող անալիզ:

Ինչպես է արտահայտվում

Ընդհանուր առմամբ, անկախ հիվանդության տեսակից, ախտանիշները նմանատիպ կլինեն, ուստի անպայման պետք է անցկացնել լիարժեք հետազոտություն՝ դիաբետի տեսակը հստակ սահմանելու համար: Սովորաբար հիվանդությունը դրսևորվում է հետևյալ նշաններով.

  1. Ուժեղ ծարավ - Մարդը կարող է անընդհատ խմել և ծարավը չբավարարել, ընդ որում՝ մմեկ օրում խմած ջրի քանակը կարող է զգալիորեն տարբերվել նորմերից, ընդհուպ մինչև 5 լիտր, երբեմն էլ՝ ավելի:
  2. Շնչելիս ացետոնի հոտ - Այս ախտանիշը առաջանում է ոչ միշտ, սակայն մի շարք դեպքերում այն բավական նկատելի է: Մարդու շնչառությունը ձեռք է բերում բնորոշ հոտ, այն բավականին տհաճ է:
  3. Ախորժակի աճ - ընդ որում ՝ շատ դեպքերում հիվանդը շարունակում է բավականին արագ քաշ կորցնել, եթե հիվանդության առաջացման դեպքում նրա մոտ ի սկզբանե չի եղել գիրություն կամ ավելորդ քաշ: Երբեմն դիաբետի ժամանակ դադարում է գրավել քաղցրավենիքը: Առավել բնորոշ է տվյալ ախտանիշը առաջին տեսակի շաքարային դիաբետին:
  4. Հաճախակի միզում - ընդ որում՝ այն միշտ էլ բավականին առատ է։ Մեզի քանակը ավելանում է գիշերային ժամերին: Այս ախտանիշի ճիշտ անվանումն է շատամիզություն կամ պոլիուրիա:
  5. Մաշկի տարբեր խնդիրներ - Առաջին հերթին սկսում են դժվարությամբ լավանալ տարբեր վնասվածքները, մաշկի քերծվածքները, հեշտությամբ հայտնվում են նկատելի բծեր: Բացի այդ, հաճախ առաջանում են տարբեր տեսակի ցաներ, եղնջացան, կարող են առաջանալ սնկային ախտահարումներ, ֆուրունկուլոզ:

Կարևոր է. սրանք տարբեր տեսակների շաքարային դիաբետի հիմնական բնութագրիչներն էին, սակայն ամեն դեպքում անհրաժեշտ է ամբողջական հետազոտություն, քանի որ դրանք կարող են մատնանշել նաև այլ պաթոլոգիաներ կամ օրգանիզմի նյութափոխանակման գործընթացների այլ շեղումներ:

Ինչպես է արտահայտվում

Սրանք են տնային պայմաններում շաքարային դիաբետի որոշման հիմնական նշանները: Սակայն ամեն դեպքում պետք է առաջին հերթին դիմել բժշկի, քանի որ միայն նշաններով այս հիվանդության ախտորոշումը երբեք չի դրվում: Անհրաժեշտ է ամբողջական հետազոտություն, որը կօգնի հաստատ սահմանել պաթոլոգիայի բնույթը:

Ախտորոշումը

Սովորաբար իրականացվում են շաքարախտի մի շարք անալիզներ: Բժիշկը դնում է տվյալ ախտորոշումը հետևյալ հետազոտությունների արդյունքների հիման վրա. առաջին հերթին՝ գլյուկոզայի կոնցենտրացիան արյան մեջ ուտելուց առաջ և հետո ավելի բարձր կլինի, քան առողջ մարդկանց մոտ: Անալիզը անցկացնում են մի քանի անգամ տարբեր օրերին՝ արդյունքների բարձր ճշգրտության համար:

Բացի այդ, ճիշտ ախտորոշման համար պետք է որոշել շաքարի և ացետոնի քանակը մեզի մեջ: Նրանք պետք է առկա լինեն արտաթորանքում նշված էնդոկրին պաթոլոգիայի դեպքում: Հնարավոր է, որ բժիշկների մոտ կասկած առաջանալու դեպքում անհրաժեշտ լինի անցկացնել որոշակի հետազոտություններ մի քանի անգամ:

Կանխարգելումը

Լիովին կարելի է ապահովագրվել բացառապես երկրորդ տիպի շաքարային դիաբետից, քանի որ մնացած տեսակները զարգանում են մարդուց անկախ պատճառներով: Երկրորդ տեսակից կարելի է պաշտպանվել բացառապես առողջ ապրելակերպի միջոցով, առաջին հերթին՝ ճիշտ սննդակարգով: Որքան քիչ է շաքարը սննդակարգում, այնքան քիչ է շաքարախտի առաջացման հավանականությունը:

Ցանկալի է նաև ամբողջությամբ հրաժարվել տարբեր վնասակար սովորություններից, բավարար ուշադրություն դարձնել ֆիզիկական ակտիվությանը: Ընդհանուր առմամբ, առողջ ապրելակերպը օգնում է ապահովագրվել բազմաթիվ առողջական խնդիրներից, այդ թվում՝ շաքարախտից: Բացի այդ, տարիքի հետ պետք է սկսել ավելի հաճախ հանձնել շաքարի անալիզ: Որքան տարիքով է մարդը, այնքան մեծ է տվյալ պաթոլոգիայի հավանականությունը:

Ախտորոշումը

Բուժումը

Տարբեր տեսակների դիաբետի բուժումը սովորաբար համալիր բնույթի է և կախված է հիվանդության ձևից: Առաջին տիպի դիաբետի դեպքում սովորաբար պահանջվում է ինսուլինային թերապիա՝ ինսուլինի մուտք օրգանիզմ արհեստական ճանապարհով, քանի որ ենթաստամոքսային գեղձը չի արտադրում այն բավարար քանակով ։ Ընդ որում, պետք է նաև պահպանել թեթև դիետա՝ ածխաջրերի ցածր պարունակությամբ:

Պաթոլոգիայի երկրորդ տիպին սովորաբար պահանջվում է համալիր բուժում։ Առաջին հերթին՝ այն իր մեջ ներառում է ճիշտ սնունդ, շատ դեպքերում բացահայտելով հիվանդությունը վաղ փուլում և միայն ճիշտ դիետայի անցնելով՝ հիվանդի վիճակը բավականին բարելավվում է: Նաև կարող է նշանակվել ֆիզիոթերապիա, մարմնամարզություն: Դա կօգնի բարելավել ճիշտ սննդի ազդեցությունը և ազատվել ավելորդ քաշից, որի ֆոնին էլ հաճախ առաջանում է այս էնդոկրին հիվանդությունը ։

Երկրորդ տիպի շաքարախտի բուժման համար դեղեր օգտագործվում են միայն ծայրահեղ դեպքերում, երբ անհնար է կարգավորել հիվանդությունը միայն դիետայի և ֆիզկուլտուրայի միջոցով: Սովորաբար դրանք օգնում են գլյուկոզայի յուրացմանը, ենթաստամոքսային գեղձի գործառույթների պահպանմանը, օրգանիզմի նորմալ նյութափոխանակության գործընթացների վերականգնմանը:

Բուժման համար կարող են նաև կիրառվել ժողովրդական միջոցներ: Սովորաբար դիաբետի դեպքում խորհուրդ են տալիս, օրինակ, մեղրի հետ խառնած ընկույզ կամ լորենու ծառի թուրմ: Դրա պատրաստման համար պետք է վերցնել չորացրած բույսը, լցնել վրան մի քանի ճաշի գդալ բաժակ տաք ջուր, պահել հեղուկը գոլորշու վրա 10 – 15 րոպե, ապա նոսրացնել և քամել:

Ընդհանուր առմամբ, հիվանդության ցանկացած ձևի բուժումը սովորաբար ընտրվում է անհատական կարգով, նախքան թերապիան պետք է անպայման խորհրդակցել բժշկի հետ: Ինքնուրույն բուժումը կարող է հանգեցնել ծանր հետևանքների:

Կանխարգելումը

Սննդակարգը դիաբետի դեպքում

Տվյալ էնդոկրին խախտման համար պահանջվում է ածխաջրերի ցածր պարունակությամբ դիետա: Պետք է խուսափել քաղցրավենիք, յուղոտ տեսակի միս և ձուկ, յուղոտ կաթնամթերք, հաց և նմանատիպ այլ արտադրանք օգտագործելուց: Դրանց մեջ պարունակվում են մեծ քանակությամբ անցանկալի ածխաջրեր, որոնցից պետք է խուսափել:

Կարելի է ուտել ձավարեղեն, անյուղ կաթնամթերք, թեթև յուղայնութամբ տեսակների միս և ձուկ, ցիտրուսային, թթու մրգեր, բանջարեղեն, բացի կարտոֆիլից. Այսպիսի սնունդը կօգնի հաղթահարել հիվանդությունը և կազատի ավելորդ քաշից:

Որպես շաքարի փոխարինողներ՝ դիաբետի դեպքում ավելի լավ է օգտագործել բնական մթերքները, օրինակ՝ ֆրուկտոզա, մեղր: Արհեստական քաղցրացնող նյութերը այնքան էլ լավ չեն ազդում օրգանիզմի վրա, այնպես որ ավելի լավ է նախապատվությունը տալ բնական արտադրանքին և շաքարին, որոնք այսպես, թե այնպես գտնվում են սննդի մեջ:

Ալկոհոլ դիաբետի դեպքում օգտագործել պետք չէ: Այնտեղ պարունակում են բավարար քանակությամբ ածխաջրեր, բացի այդ, այն ծանրաբեռնում է մարսողական համակարգը: Շաքարախտ ունեցող մարդկանց հարկ է խուսափել ալկոհոլային խմիչքներից, դրանք կարող են հանգեցնել վիճակի վատթարացման: Պետք է հիշել, որ ճիշտ սնունդը բուժման հիմքն է, առանց դրա ցանկացած թերապիա կլինի անօգուտ: